Bep's vegetarische en glutenvrije recepten

Gemakkelijke vegetarische maaltijden-soep-bijgerechten-glutenvrije recepten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glutenvrij eten is lastig maar goed te doen.


Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.
Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.
Dit geeft heftige buikklachten zoals krampen. Op den duur wordt de darmwand door contact met gluten ernstig beschadigd raken en zijn er geen darmvlokken meer over. Hierdoor worden voedingsstoffen slecht opgenomen. Het gevolg is dat men een tekort krijgt aan allerlei vitaminen en mineralen. Hierdoor ontstaan klachten in het hele lichaam. Bijv. ernstige vermoeidheid, spierzwakte en  vaak diarree.

Vaak ontdekt men de intolerantie als een baby vast voedsel en meelproducten gaat eten. Soms ontstaat coeliakie pas op latere leeftijd. Er wordt ook gedacht dat het kan ontstaan door een auto-imuunziekte, zoals bijv. schildklier problemen.

Er zijn geen medicijnen voor deze kwaal. Alleen een glutenvrij dieet lost het (meestal) op. Soms is al na enkele dagen  verbetering merkbaar.

Gluten zitten in: 'gewoon' brood, taart, crackers, eierkoeken, koekjes, ontbijtkoek enz. enz. Maar ook in met meel gebonden sauzen en soep. Net als in alle gewone pasta's, zoals macaroni, spaghetti, lasagne enz. Ook in gepaneerde snacks enz. kan meel/bloem verwerkt zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten te koop in reform- of gezondheidswinkels, maar ook in de grote supermarkten. Zoals brood, broodjes, ciabatta's, koek, cake en crackers enz. vaak gedroogd en lang houdbaar. Er zijn bakkers die op verzoek vers glutenvrij brood bakken. Glutenvrije macaroni-spaghetti en lasagne zijn stugger. Ik kook ze 3-5 min. langer dan op de verpakking staat aangegeven.  
Op de verpakking van glutenvrij voedsel staat altijd een doorgestreepte korenaar, (zie boven, ook in andere kleuren) dan is het een veilig product. Ik bak al jaren zelf brood, cake en koekjes. Ze zijn lekkerder en voordeliger.

Sommige gerechten, zoals gebonden soep en glutenvrije pizza eten mijn gezinsleden gewoon mee.
 

Bijna alle maaltijden op deze site zijn geschikt voor een glutenvrij dieet, mits meel, bloem en pasta vervangen wordt door glutenvrije meel of pasta. Daarom staan die recepten niet nog eens hier.

Ik gebruik allerlei glutenvrij merken door elkaar, van de een is dit lekkerder, van de ander dat. Gewoon zelf uitproberen.
 

Bruggeman: instant gistkorrels 125 gr. is heel goed en veel voordeliger dan kleine zakjes!
Glutafin:
Gran biscotto
biscuitjes zijn heerlijk, ik eet nauwelijks koekjes meer, meestal dit bij koffie en thee.
MixWell:
Haverbrood glutenvrij is ook prima, ik vervang soms 100 gr. broodmeel door dit meel.
Organ: glutensubstitute (glutenvervanger) bevalt prima 
Schar: Crackers Fette croccanti (licht) en hun Knackebrod (bruin) smaken exact hetzelfde dan de 'gewone' crackers. Lekker dus!

Knackebrod van Schar, bruin. Net zo lekker als met gluten!
Schar: Mix C prima voor cake, taartbodems en koekjes
Schar: Pasta's en lasagne, net als vermeccelli, lekker maar stug, ook als het wat langer gekookt is.
Twello`s boerenbruin: Prima van smaak
Broodmix bruin 102 mörkt basmjöl Heel luchtige meel, smaakt bijna als gewoon bruin brood!! Heerlijk, ik mix het vaak met Zizo Holl. boerenbruin, half om half.
Zizo: Hollandsch boerenbruin glutenvrij broodmix bevalt me prima.
3 Pauly: Ei-ersats (eivervanger) bevalt goed.
 

 

 

Corrie Huijer 
 
======================================================================================================================================== 
.